Mam na imię Dorota. Jestem miłośniczką dobrego jedzenia i podróży, które mają wpływ na moją wiedzę i umiejętności kulinarne. Prowadzę otwarty dom, w którym kuchnia jest elementem szczególnym – jednoczy rodzinę i bliskich, ale też stanowi miejsce eksperymentów. Od zawsze staram się, aby przygotowane przeze mnie posiłki były smaczne i dobrze zbilansowane. Lata praktyki pokazały, że najtrudniej jest przygotować posiłki dla dzieci w taki sposób, aby wyglądały atrakcyjnie, były smaczne, a przede wszystkim zawierały wszystkie niezbędne składniki odżywcze.

Wielokrotnie w ramach mojej pracy zawodowej spotykam się dziećmi z nadmierną masa ciała. Wynika ona głównie ze złych nawyków żywieniowych, które – moim zdaniem – można w prosty sposób wyeliminować. „Jak zmiany te przeprowadzić?” – to podstawowe pytanie zatroskanych rodziców dzieci z nadmierną masą ciała, którzy częstokroć sami mają problem z utrzymaniem normowagi i prowadzeniem sprzyjającego zdrowiu stylu życia.

Tego rodzaju doświadczenia praktyczne stały się asumptem do stworzenia Akademii Zdrowia od Kuchni, której zadaniem jest wspomaganie prawidłowego rozwoju dzieci (oraz ich opiekunów) we wszystkich jego aspektach: fizycznym, psychicznym i społecznym. Nie sposób bowiem wprowadzać zmian w zakresie stylu życia dziecka (w tym odżywianiu i aktywności fizycznej) bez udziału rodziny w tym procesie.

Do Akademii zaprosiłam pełne pasji, energii i kreatywności osoby, które łączy wspólny cel – potrzeba działania na rzecz dobra i zdrowia innych, poprzez prowadzenie działań edukacyjnych oraz tworzenie okazji do trenowania przydatnych kompetencji w ramach szkoleń, warsztatów i kursów.

Dorota Łoboda