Dorota Łoboda

Dorota Łoboda

Zawodowo – technolog żywności, specjalność żywienie człowieka, dietetyk, pracownik Instytutu Kultury Fizycznej UKW w Bydgoszczy, autorka publikacji naukowych i popularno-naukowych oraz przewodnicząca okręgu kujawsko-pomorskiego i pomorskiego Ogólnopolskiej Olimpiady Wiedzy o Żywieniu i Żywności, członek Polskiego Towarzystwa Dietetyki, członek Polskiego Towarzystwa Nauk Żywieniowych. Właścicielka firmy EduVital oraz Współzałożycielka fundacji Qualis – zdrowie pod lupą. Od wielu lat doskonali swoje umiejętności z zakresu gotowania i zdrowego żywienia. Gotowanie jest jej pasją, którą stara się zarażać innych.

Prywatnie – mama Julianny i Mikołaja, miłośniczka dobrego jedzenia i pasjonatka kulinarna. Uwielbia podróże i rekreacyjną aktywność fizyczną.

Anna Borowicz

Anna Borowicz

Technolog żywności i żywienia człowieka, psychodietetyk. Nauczyciel przedmiotów zawodowych związanych z żywieniem człowieka i produkcją gastronomiczną; Propagatorka racjonalnego żywienia. Obecnie studentka studiów podyplomowych na kierunku Dietetyka. Eksperymentatorka w przestrzeni kuchennej, która chętnie zrobi coś z niczego a przy okazji zbalansuje tak, by służyło zdrowiu i urodzie.

"Moje drugie imię to ciągły rozwój osobisty; słowo nuda nie występuje w moim zasobie leksykalnym, a to co mnie napędza to zmiana i poszukiwanie nowych wyzwań."

 Prywatnie - Miłośniczka górskich wędrówek, muzyki, podróżniczka, wypoczywająca aktywnie wielbicielka tras rowerowych i spływów kajakowych.

Beata Ziółkowska

Beata Ziółkowska

Zawodowo – psycholog, pracownik Wydziału Psychologii UKW w Bydgoszczy, autorka publikacji naukowych i popularno-naukowych oraz kierownik grantów badawczych w zakresie psychologii odżywiania oraz psychoprofilaktyki nieprawidłowych zachowań względem jedzenia i ciała w populacji dzieci i młodzieży. Współzałożycielka fundacji Qualis – zdrowie pod lupą. Absolwentka Wydziału Kreowania Wizerunku na Akademii Sztuk Wizualnych w Poznaniu.

Prywatnie – mama Ignasia, miłośniczka psów, pasjonatka rysunku i szycia.

Klaudia Bielska

Klaudia Bielska

Specjalista medycyny rodzinnej. Urodziłam się na Ukrainie, a wychowałam na Syberii. Ukończyłam Narodowy Uniwersytet Medyczny im. Ołeksandra Bohomolca w Kijowie, następnie przeszłam nostryfikację w Collegium Medicum w Bydgoszczy. Staż podyplomowy odbyłam w Szpitalu Uniwersyteckim nr 1 im. Antoniego Jurasza w Bydgoszczy, natomiast w 2017 roku uzyskałam tytuł specjalisty medycyny rodzinnej.

W swojej praktyce lekarskiej duży nacisk kładę na zdrowy styl życia i zmianę codziennych nawyków. W tym zakresie cały czas kształcę się tak, by móc efektywniej  pomagać moim pacjentom. Jestem członkiem Polskiego Towarzystwa Medycyny Stylu Życia, a także jestem w trakcie certyfikacji International Board of Lifestyle Medicine. Ponadto, podyplomowo studiuję dietetykę na Akademii Humanistyczno-Ekonomicznej w Łodzi.

W celu podnoszenia swoich kwalifikacji uczestniczę również w wielu szkoleniach i konferencjach naukowych.
W 2014 roku znalazłam się w gronie nominowanych do tytułu „Anioł Medycyny” w kategorii Lekarz Rodzinny.

Sławek Kucharski

Sławek Kucharski

Absolwent Wyższej Szkoły Hotelarstwa i Gastronomii w Poznaniu, Pomorskiej Akademii Pedagogicznej w Słupsku. Ukończył The Academy of Hotel Managment and Catering Industry w Poznaniu. Uczestnik wielu szkoleń i kursów związanych z zarządzaniem w gastronomii. Certyfikat „Skuteczny Manager” i „Nowoczesne Zarządzanie Restauracją”. Manager i koordynator przy otwieraniu kilku restauracji również w Bydgoszczy. Obecnie pracuje jako nauczyciel przedmiotów zawodowych w Zespole Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Bydgoszczy. Ulubiona kuchnia – Włoska, Japońska-Sushi i Grecka, Polska

PRYWATNIE – Tata dwójki dzieci, psa, kota i ósemki rybek. Ulubiona potrawa Spaghetti aglio e olio.

Justyna Szrajda

Justyna Szrajda

Zawodowo – lekarz medycyny społecznej, psychiatra dzieci i młodzieży. Zatrudniona na stanowisku adiunkta na Wydziale Nauk o Zdrowiu CM UMK w Toruniu. W swojej praktyce przyjmuje biopsychospołeczny model zdrowia, wymagający holistycznego podejścia do Pacjenta. Uczestniczy w projektach na rzecz psychiatrii środowiskowej (Razem łatwiej – wsparcie osób niepełnosprawnych i ich rodzin, Dołącz do nas – wsparcie na rynku pracy dla osób z zaburzeniami psychicznymi, Rodzina w Centrum – wsparcie rodziny i pieczy zastępczej).

Prywatnie – miłośniczka natury, szczególnie kwiatów.

Krzysztof Szczepaniak

Krzysztof Szczepaniak

Absolwent historii i wiedzy o społeczeństwie na UKW w Bydgoszczy. Obecnie nauczyciel dyplomowany praktycznej nauki zawodu w Zespole Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Bydgoszczy. Stale podnosi swoje praktyczne umiejętności na kursach i szkoleniach w Polsce oraz zagranicą.

Pomysłodawca, wielu szkoleń i konkursów kulinarnych. Zaangażowany z młodzieżą w działalność charytatywną oraz społeczną. Uwielbia podróżować, odkrywać nowe smaki i doznania kulinarne. Bierze czynny udział w projektach edukacyjnych. Członek Stowarzyszenia Kucharzy Kujaw i Pomorza. Założyciel kółka kulinarnego działającego przy ZSGH w Bydgoszczy. Autor i organizator pikniku w centrum miasta Bydgoszczy dla dzieci i młodzieży połączonego z wojewódzkim konkursem kulinarnym: „Smaki zup i potraw kuchni różnych narodów” gotowanych na żywym ogniu w kociołkach z mistrzami kuchni.

Prywatnie - Pasjonata regionalnego sportu i dobrej muzyki.

Karolina Chęś

Karolina Chęś

Zawodowo - dietetyk kliniczny, fitoterapeuta, wykładowca akademicki, członek Polskiego Towarzystwa Onkologicznego, specjalista przyjazny insulinoopornym. Prowadzi pacjentów z insulinoopornością, cukrzycą, zespołem metabolicznym- (nadwaga, otyłość), chorobami autoimmunologicznymi, chorobami układu pokarmowego, chorobami onkologicznymi, niepłodnością, kobiety przygotowujące się do ciąży, w ciąży, dzieci i młodzież z nadwagą i otyłością oraz z niedożywieniem i wybiórczością pokarmową.

Pokazuje, że dieta to styl życia. Dobrze zbilansowany talerz, dopasowana aktywność fizyczna, uregulowanie rytmów dobowych oraz umiejętność odreagowania stresów są kluczowe do poprawy zdrowia, nastroju i wydolności organizmu a celem dietoterapii jest wypracowanie najbardziej optymalnych, dopasowanych rozwiązań, które pacjent będzie w stanie zastosować w praktyce.

Prywatnie – mama trójki dzieci, wielbicielka książek, lasu i wycieczek rowerowych

Jarek Ocalewski

Jarek Ocalewski

Zawodowo – psycholog zdrowia praktykujący w prywatnym gabinecie, pracownik dydaktyczno-badawczy Wydziału Psychologii UKW w Bydgoszczy, uczestnik wielu międzynarodowych konferencji, autor publikacji naukowych oraz kierownik grantów badawczych w zakresie psychologii zdrowia, odżywiania, psychoonkologii i uzależnień behawioralnych. Szczególne zainteresowana skupiają się wokół motywacji do zmian zachowań zdrowotnych.

Prywatnie – miłośnik wypraw górskich, sportu oraz muzyki.

Maciej Brąszkiewicz

Maciej Brąszkiewicz

Menedżer sportu, psychodietetyk.

Zawodowo trener personalny po licznych szkoleniach i kursach, stale rozwijający swój warsztat. Prowadzi własne studio treningu personalnego FIT4DON, w którym pomaga podopiecznym wprowadzać w życie zdrowe nawyki związane z aktywnością fizyczną oraz racjonalnym odżywianiem.

Prywatnie - miłośnik polskich Tatr i aktywnego spędzania wolnego czasu. 

Waldemar Szreder

Waldemar Szreder

Absolwent Technikum Gastronomicznego w Bydgoszczy. Ukończył kierunek Turystyka i Rekreacja ze specjalnością Zrządzania Gastronomią i Dietetykę w Wyższej Szkole Gospodarki w Bydgoszczy oraz jest absolwentem Akademii Morskiej w Gdyni kierunku Organizacji Usług Turystyczno-Hotelarskich.

Od 9 lat nauczyciel przedmiotów zawodowych, gastronomicznych i hotelarskich. Prowadził projekty z kuchni dzikiej i ekologicznej. Szkoleniowiec z carvingu. Barmaństwo to jego hobby, gdzie chętnie dzieli się swoja wiedzą na kursach i warsztatach barmańskich. Jego pasją jest kuchnia staropolska i ekologiczna w ramach których cały czas podnosi swoje kwalifikacje.

Zuzanna Dzikowska

Zuzanna Dzikowska

Menedżer sportu, psychodietetyk. 

Zawodowo, koordynator Instytutu Sportu i Kultury Fizycznej Wyższej Szkoły Gospodarki oraz współzałożycielka studia treningu personalnego FIT4DON.

Propagatorka zdrowego stylu życia, chętnie uczestnicząca w szkoleniach z zakresu treningu i odżywiania.

Prywatnie, optymistka, miłośniczka aktywności fizycznej, nauki, kawy, słońca, natury i Tatr. W życiu osobistym ceni sobie rozwój i radość z doświadczania nowych rzeczy.